Measures of Success (ENGLISH/ NORWEGIAN)

UPDATE: The NRK has been in touch to specify that the conversation referred to had asked the question whether Audio Fiction can achieve success, not claimed that it couldn’t. Well, if it was a question, here’s my answer... :)

This weekend I attended a talk on “writing for sound” at Norsk Dramatikkfestival (the Norwegian Playwriting Festival). At one point in the conversation, a representative from NRK, the Norwegian Broadcasting Corporation, referred to another conversation that had recently been held at a podcasting seminar in the UK, for European broadcasters. Apparently the following notions had been presented as fact at this UK seminar:

“Audio Fiction does not thrive in the podcast world. There is little diversity and formal invention in Audio Fiction. Audio Fiction struggles to achieve success.”

This was the point where I got just a tiny little bit irate... and I proceeded to interrupt the speaker and loudly exclaim the ridiculousness of these claims.

The conversation became much more interesting after this, although I must admit that fellow sound enthusiast Morten Cranner (also in the audience) and I did kind of take over the conversation from that point on. My apologies to the people who were actually on the panel...

One of my main questions to these incredible claims was what definition of “success” these broadcasters had in mind when claiming Audio Fiction had no success. Artistic success? Number of downloads? Or financial success?

You can like or dislike the formal inventions we have seen over the last years, but that Audio Fiction has explored new ways of telling story and using sound, and that the community has managed to reach listeners all over the globe with their work, is indisputable. So if we’re talking artistic success, it’s absurd to claim that there’s not been any.

If we’re looking at download numbers or financial success it’s important to look at the broader picture. That Audio Fiction has smaller download numbers and subsequently less income than the biggest talk shows and current affairs podcasts may be true. But if you look at how many people go to the theatre each night and compare that to how many people watch the news, don’t you see the same thing? Broadcasters dream, of course, of creating Audio Fiction that occupy a comparable space to the biggest TV series, rather than a comparable space to the theatre. But whilst they struggle to achieve that goal, it is unfair of them - and unwise - to claim that Audio Fiction has no success per se. It is ignorant to ignore the criteria of success that we in the independent Audio Fiction community uphold for ourselves. And it is hypocritical of broadcasters like the NRK to at the same time claim a lack of artistic success on our behalf whilst simultaneously being jealous of how the Audio Fiction community manages to reach a younger and more diverse demographic than they do.

The beauty and quality of Audio Fiction is the diversity of storytelling it allows. It is a democratic platform that enables inclusiveness and gives people a space to use their voice. It is amazing how there’s now a plethora of small podcasts out there that cater to a wide range of non-mainstream audiences. The fact that this is possible, and the simple fact that all of these different fiction podcasts exist, is in itself a measure of success.

During the defense of the diversity and inventiveness of the Audio Fiction community, I offered to give podcast recommendations to anyone in the audience who wanted it. The always enthusiastic and curious Line Rosvoll, Artistic Director of Dramatikkens hus (the Norwegian Playwriting Centre) took me up on the offer. She asked me to write a list of Audio Fiction which showcases the diversity of form and content that exists, which she could share with the dramaturges at Dramatikkens hus. The following list attempts to do just that. I haven’t included too many examples in each category, but rather aimed to choose what I think are noteworthy shows that each are distinctly different in their approach to storytelling and the use of the Audio Fiction medium.

I wanted to also post the list here, and make it publicly available. There’s no reason to only share it with Dramatikkens hus. It is aimed at my Norwegian colleagues though, so I’m afraid my descriptions of the shows are all in Norwegian. But hey – you international people already know about these amazing shows. Now’s the time to get the Norwegians up to scratch.

- Oystein

PS. In defense of the NRK they have asked me to come in for a coffee. I’ll bring them this list of recommendations. ;)

Amelia-Radio.jpg

Kose-creepy surrealisme

Welcome to Night Vale

La oss begynne med et knippe av de store og mest populære hørespillseriene der ute. Welcome to Night Vale har vært et «gateway drug» inn i hørespill-lytting for mange, og for meg og min kollega Philip var det definitivt denne serien som gjorde oss oppmerksom på fiksjonspodcast som en interessant sjanger å undersøke. Welcome to Night Vale har form som en fiktiv lokal radiokanal der en behagelig mørk radiostemme forteller om hva som har foregått i den lille byen Night Vale midt i den amerikanske ørkenen. Alt kan foregå i Night Vale, og mystiske, surrealistiske og skumle hendelser florerer, presentert med et vakkert, poetisk og ofte vittig språk. Når programlederen sier «and now, the weather» kommer alltid en låt fra en indie-artist. Night Vale er et fengslende univers, og da det kom var serien en banebrytende ny måte å tenke hørespill på.

http://www.welcometonightvale.com/

Sjangerblanding og skeiv representasjon

The Bright Sessions

I The Bright Sessions er det vi får høre psykologen Dr. Bright’s opptak av sine sessions med pasienter. Men Dr. Bright er ikke en hvilken som helst psykolog. Hun har spesialisert seg på klienter med spesielle og overnaturlige evner, «atypicals». Serien blir allikevel aldri en vanlig superhelt-serie. Det dialogbaserte manuset fokuserer på karakter og emosjon, og holder seg i lang tid strengt til formatet der alt vi hører er opptak av timer med pasientene, som en overnaturlig variant av TV-serien In Treatment. Først et godt stykke ut i serien brytes dette formatet, idet de forskjellige historiene samles i et større narrativ.

http://www.thebrightsessions.com/

Sci-fi

Wolf 359

Wolf 359 er også en av de store uavhengige seriene og en av de aller mest kjente i sci fi-sjangeren, komplett med egen fan-wiki osv. Vi er ombord på romskipet U.S.S. Hephaestus hvor vi følger den noe håpløse Communications Officer Eiffel. Det som starter som en melankolsk dramedie utvikler seg etterhvert til en actionfylt romsåpe.

https://www.wolf359.fm/

Mikro-episoder og single-narrator

2298

Over til det mer eksperimentelle. Podcast-kreatør A.R. Olivieri har spesialisert seg på kortform-serier, og står bak flere av disse. 2298 har episoder så korte som et par minutter. Serien er satt i et dystopisk univers der storebror ser deg og hovedpersonen ved navn «24» sakte men sikkert begynner å tenke sjæl. Serien er også et godt eksempel på sjangeren «single-narrator», det vil si serier fortalt av kun en stemme. Mange av disse, deriblant 2298, bruker «audio logs» og selvinnspilte tapes som ramme for fortellingen, mens andre er rene opplesninger, ofte med musikk bak, i et format som ligger nærmere lydboka.

https://soundcloud.com/2298pod

Eksperimentelt lydbilde

What’s The Frequency

What’s The Frequency er en av de seriene jeg kjenner til som leker mest aktivt med lyddesign og hvordan det kan brukes for å skape stemning, brudd, fortelle historier, skape kontraster osv. What’s The Frequency er en krim noir-historie der et merkelig radiodrama spiller en viktig del av historien, men hvor selve serien samtidig oppleves som å lytte til en gammeldags radio som skipper mellom stasjoner, og innimellom skipper innom frekvenser med merkelig og ubehagelig innhold. Denne serien krever mer aktiv lytting enn mange andre for at man ikke skal dette av, og man får også mer ut av det komplekse lyddesignet hvis det er ro rundt opplevelsen.

https://wtfrequency.com/

Surrealisme

The Orbiting Human Circus of the Air

For å fortsette med de eksperimentelle podcastene, la oss ta en titt på den sjangeroverskridende The Orbiting Human Circus of the Air. Vi følger den håpløse vaktmesteren Julian som arbeider i Eiffeltårnet. Han har sin egen fortellerstemme, som han også fører samtaler med. Samtidig er serien om – og en framvisning av – The Orbiting Human Circus, et fantasifullt varieteshow som sendes på radio fra toppen av Eiffeltårnet. Samtidig er serien ikke bare dette. Når en kvinnestemme tar over programmet med en lang personlig fortelling (til å begynne med tilsynelatende virkelig, og fremført med en hyper-realistisk spillestil i kontrast til det øvrige), så har kanskje det foregående vært en kontrastfylt ramme? Eller det nettopp en slik fortelling som er det menneskelige aspektet i The Orbiting Human Circus of the Air?

http://orbitinghumancircus.com/podcast.html

Surrealisme

Quid Pro Euro

Quid Pro Euro er lydsporet til en rekke surrealistiske infomercials om EU satt i en parallell virkelighet i 1995. Det er akkurat så rart som det høres ut, og minner i formen om noe av det mer aparte man kunne oppleve på Monty Python’s Flying Circus.

https://www.quidproeuro.com/

Spoken-word-issue based-dokumentar-fiksjon-hybrid

Have you Heard George’s Podcast?

Vi er fremdeles på det eksperimenterende, men nå med en mer alvorlig overbygning. Etter at rapperen George the Poet nesten gjorde rent bord under årets British Podcast Awards, så har tittelen på denne serien føltes enda mer på sin plass. Have you heard George’s podcast? er en blanding av spoken word, dokumentar og fiksjon der de forskjellige lagene sklir over i hverandre. Serien handler om fattigdom, klasse- og raseskiller i Storbritannia. I en episode kan vi flyte fra å høre George som sin særegne spoken-word-stil forteller om sin familie og oppvekst til lyden fra morens stue der hun maser på de minste ungene, til en fiktiv scene der George er på date, til et reelt radioklipp fra en nyhetssending om katastrofen Grenfell Tower, til en scene der vi skjønner at dama hans bodde i denne blokka og var hjemme da det brant. Det er viktig innhold og det er formmessig nyskapende.

https://www.georgethepoet.com/podcast-library

Drama

The Far Meridian

Peri bor i et fyrtårn som hun ikke har turt å forlate på årevis, ikke siden broren hennes forsvant. En dag hun våkner så har fyrtårnet flyttet seg, og Peri er nødt til å våge seg et lite steg ut for å finne ut hvor hun er. Med sitt tilfeldig omreisende fyrhus begynner Peri å lete etter broren sin, og kjemper stadig for å tørre å gå lenger og lenger over dørstokken.

https://www.whisperforge.org/thefarmeridian

Horror

Lucyd (første sesong)

Over til noe blott til lyst – for de som liker litt uhygge i underholdningen... Første sesong av den irske horrorserien Lucyd går langt i å skape effektive stemninger. «Lucid dreaming» er utgangspunkt for tittelen, og den litt absurde, men stadig mer skremmende situasjonen hovedrollen befinner seg i treffer meg godt. Dette er ikke den mest kjente horrorserien der ute, men en av mine favoritter. Serien eksemplifiserer hvordan lyd egner seg som medie for horror. Når lytterens fantasi fyller i bildene blir resultatet desto mer skremmende. Bilder kan bli for konkrete. Også i horrorfilm spiller lyd og det man ikke får se en stor og viktig rolle. Denne serien anbefaler jeg å lytte til under dyna, når det er stille og mørkt rundt deg... Sesong to holder dessverre ikke samme kvalitet.

https://www.lucydpodcast.com/

Antologi, horrorkomedie

Uncanny County

Horror-komedie-antologi-serien Uncanny County er aldri mindre enn fantastisk. Mange av seriens enkeltstående episoder leker dessuten med lydmediets muligheter og fortrinn, som i episoden med «magic rainbow kittens». Vi ser dem aldri, men vi hører dem synge, vakkert og merkelig... På TV ville de blitt redusert til noe konkret og dermed mindre fantastisk, men i en lydfortelling så kan de være akkurat så fantastiske som fantasien gir mulighet for... Om du liker «Tales of the Unexpected» eller «Tales from the Crypt» så er dette serien for deg.

https://uncannycounty.com/

Politisk thriller

Terms

House of cards. The White House. Vi har sett det før på TV og film, men Terms beviser at med et knakende godt manus og gode skuespillere så står hørespillet overhode ikke tilbake for skjermen i denne sjangeren!

https://www.termspodcast.com/

Fake true crime

Limetown

True crime er en kjempesjanger blant podcasts så vel som på TV, kanskje nettopp fordi de nærmer seg dramaet? Virkemidlene i denne dokumentarsjangeren lar seg dermed også lett kopiere inn i fiksjonen, og skaper dramaer som får et skinn av virkelighet over seg. Limetown viser seg etter hvert (plot spoiler) å være en historie som går et hakk utenfor vår kjente virkelighet, men innafor et tilsynelatende true crime format som gir serien et særlig grep om spenning og en særlig følelse av sannhet og viktighet. Serien ble en kjempesuksess, og Facebook TV har laget webserie av den.

https://www.twoupproductions.com/limetown

Fake true crime stemningshorror

Tanis

En subsjanger av fake true crime er serier som Tanis og Rabbits. Dette er serier som legger mer vekt på stemning enn plot, der utgangspunktet er å finne et mysterie som kan fungere som en utømmelig historie-maskin. Der Limetown har én historie å fortelle tar Tanis for seg av stadig nye historier. For hva er egentlig Tanis?

http://tanispodcast.com/

Utforskende road trip-dramaturgi

Alice isn’t dead

Tanis leder oss videre til Alice isn’t dead, en serie fra skaperne bak Welcome to Night Vale. Her har vi mer av en overordnet historie, men der rammehistorien allikevel til dels er ment å være en beholder man kan fylle stadig nye historier inn i.

http://www.nightvalepresents.com/aliceisntdead

Musikal

36 Questions

Denne serien som løselig tar utgangspunkt i New York Times’ 36 spørsmål et par kan spørre hverandre for å forelske seg er ikke helt suksessfull som historie. Det er vellaget og påkostet, men karakterer og plot faller litt igjennom, og blir påstander heller enn gjennomlevd sannhet. Allikevel interessant å nevne her av den enkle grunn at det er en musikal, igjen for å vise den mulige sjangerbredden i hørespillverdenen.

https://www.twoupproductions.com/36-questions

Livsbejaende skeiv podcast

Love & Luck

Det skeive miljøet har kastet seg over podcasting, fordi billige produksjonsformer gir grupper som er underrepresentert og oversett i mainstream media en mulighet til å fortelle sine historier. Det gir et rikt tilfang av skeive karakterer i en rekke podcasthørespill, og Love & Luck er et interessant eksempel fra Australia. Serien er spennende å se på av flere årsaker. Et aspekt er dens formvalg: Alt vi hører er telefonsvarerbeskjedene som karakterene legger igjen til hverandre. Vi følger det homofile paret Jason og Kane som møtes, forelsker seg, flytter sammen og åpner en kafé for det skeive miljøet. Et annet interessant aspekt ved serien er dens anti-dramatiske tone. Dette er feelgood for skeive mennesker som trenger håp og trøst. Serien forteller glade historier, og det er fascinerende å se hvordan man ikke trenger eksplisitt eller ubehagelig konflikt for å hekte publikum. Jason og Kanes herlig ærlige, klønete og menneskelige vei inn i et forhold er mer enn nok. Kanskje fordi publikum er sårt klar over hvor vanskelig homofile kan ha det, så trengs det ikke å legges vekt på. Den kjente konteksten gjør den seirende kjærlighetshistorien viktig og sterk nok. Først veldig langt ut i serien introduseres de negative ytre kreftene; hatkriminaliteten. Men serien mister aldri grepet om det som er viktigst for dem: Love. And luck. Og ja, for nevnte jeg at de to karakterene kan litt magi? Det er ikke så fremtredende i alle episoder, men et sideplot er at Jason og Kane oppdager at de har magiske krefter. Love & Luck er som en varm podcastklem fra din beste homofile venn!

https://www.loveandluckpodcast.com/

Filosofisk dialogbasert

Jules & James

Jules & James er en annen serie der konflikt ikke står i sentrum, ei heller plot. Også her er det forsiktig og nølende kjærlighet som er i fokus, idet Jules og James tilfeldigvis starter et vennskap via telefon, etter at Jules en dag ringer feil og får James på tråden. Også denne serien har valgt «found footage» estetikken: Alt vi hører er karakterenes ukentlige telefonsamtaler. Samtalene deres kretser stort sett rundt filosofi og kunst, og er like mye Sokratisk dialog som det er en kjærlighetshistorie.

https://podcasts.apple.com/us/podcast/jules-and-james/id1213408477

Formeksperimenterende horror

SCP Archives

I mange år har websiden The SCP Archives vært et populært kultfenomen. Nettsiden gir seg ut for å være arkivet til The Foundation, en organisasjon som skal «Secure, Contain & Protect» menneskeheten fra alt som er overnaturlig. I deres celler finnes alt fra aliens til gjenferd til besatte gjenstander. Nå er det kommet et hørespill basert på websiden, som følger samme oppbygning. Episodene er enkeltstående, og hver episode er en case fra arkivet. Vi hører en forteller som leser opp sakspapirene, der mye informasjon gjerne er sverta ut. Vi får også høre lydklipp tilhørende saken. Det kan være intervjuer med vesenet i cella, telefonsamtaler mellom agenter på oppdrag og deres sjef, eller lignende. Igjen en podcast som fokuserer på stemning framfor plot, og der det vi ikke hører (som ord og setninger som er «bippet» bort) spiller en viktig rolle.

https://www.patreon.com/scp_pod

Large cast alien invasion

The Phenomenon

Aliens har ankommet jorda. Du må ikke se på dem. Du må holde deg inne. Verden har falt. Vi følger de få overlevende som er igjen, spredt over hele kloden. Dette thrillerdramaet klarer å holde spenningen oppe, selv om vi skal følge et stort cast og en rekke sammenvevde historier.

https://www.phenomenonpod.com/

Klassisk britisk sit com

Wooden Overcoats

Nå har vi kommet til komedie-seksjonen hvor jeg har inkludert litt flere eksempler enn i de andre kategoriene. Det er fordi det er en sjanger jeg er glad i, men også fordi det finnes så mange varianter innenfor denne kategorien. Vi starter med Wooden Overcoats, en klassisk britisk sitcom. På øya Piffling har de et begravelsesbyrå ved navn Funn Funerals. Vår antihelt Rudyard Funn er ikke så god på å drive begravelsesbyrå, men hans er det eneste på øya. Helt til den dagen det åpner en konkurrent på andre siden av gata... Dette er britisk karakterkomedie av beste klasse!

https://www.woodenovercoats.com/

Tesla-punk krimkomedie

Victoriocity

I krim-komedien Victoriocity befinner vi oss på et alternativt 1800-tall som skaperne av serien kaller Tesla-punk, framfor steampunk) der dronning Victoria er nesten totalt byttet ut med mekaniske deler. Vi følger politimannen Archibald Fleet og journalisten Clara Entwistle i deres jakt etter å løse et mysterie. På veien møter vi en skummel hemmelig orden, Dickenske karakterer og en fortellerstemme som tegner et herlig satirisk bilde av Even Greater London - en by som har vokst seg altfor, altfor stor.

https://www.victoriocity.com/

Middelalderfantasy-sykehus-komedie med skeiv representasjon

Alba Salix

Alba Salix er en heks i landet Farloria. Hun er så uheldig å være dronningens søster, noe som betyr at hennes lille House of Healing mot hennes vilje er blitt utnevnt til hele landets hovedsykehus. Når hun i tillegg tvinges til å ansette av en tenåringsmunk som gjør samfunnstjeneste etter et uheldig sverdopptrinn, og blir belemret med verdens mest klønete fe som insisterer på å bli til hun har gjort opp for alt hun ved et uhell har ødelagt - en liste som blir stadig lenger - så er farsen komplett.

https://albasalix.com/

Fotballklubbkomedie

The Offensive

Om det er sinte briter som banner som best får deg til å le, så er denne serien for deg. Eventuelt egner den seg for de som setter pris på et krast satirisk blikk på fotballens eliteserie. Du trenger ikke være opptatt av fotball for å like denne serien, men du bør sette pris på kreativ bannskap når alt som kan gå galt i en fotballklubbs ledelses korridorer gjør nettopp det - går lukt til helvete.

https://play.acast.com/s/theoffensive

Improvisert komedie

Hello from the Magic Tavern

Impromiljøene har også omfavnet hørespillsjangeren og det finnes en rekke improviserte komedier der ute. Hello from the Magic Tavern er et møte mellom impro og fantasy-sjangeren som har blitt et kultfenomen. Arnie Niekamp har falt gjennom en portal bak en Burger King og havnet i det magiske landet Foon. Portalen er nesten lukket, men gjennom en liten sprekk har podcastutstyret hans fremdeles kontakt med vår verden. Arnie sender derfor hver uke et direktesendt talkshow fra Foon sammen med sine nye venner, den snakkende grevlingen Chunt (som har tre rompehull) og trollmannen Usidore.

https://hellofromthemagictavern.com/

Rølpete feministisk musikal-komedie

Hairy-legs Hannah’s Feminist Quarter Hour

I denne serien får du servert ganske tøysete og selvironisk feminist-satire komplett med et dryss av litt sure showlåter med midi-backing-track...

https://www.hairylegshannah.com/

Andre sjangre

Det finnes også andre sjangre som er verdt å nevne, men der jeg ikke har nok kunnskap til å komme med detaljerte anbefalinger:

Live rollespill

En særegen subsjanger av hørespill er opptak av folk som spiller rollespill. Denne helt egne sjangeren inneholder elementer som minner om både improvisasjon og talkshow. Flere hørespill, som Hello from the magic tavern og Alba Salix, har laget spinoffserier i dette formatet. Dette er ikke en sjanger jeg lytter til, og jeg har derfor dessverre ingen anbefalinger å komme med.

Sketsjekomedie

Det finnes flere ganske populære serier her, men igjen er det ikke min sjanger. Jeg har hørt litt på den ikke så kjente serien «Crowley Time», men kan ikke gi noen god beskrivelse av de store seriene i denne sjangeren.

For barn

Hørespill på podcast for barn finnes også, og mange foreldre har vært lykkelige over dette kunstneriske tilskuddet til en overveldende digital hverdag. Jeg har dessverre ingen eksempler på stående fot.

Hvordan finne nye podcaster:

Om denne listen skulle ha gitt mersmak, sjekk ut følgende:

Audio Drama Revival

Denne podcastserien alternerer mellom å spille episoder fra forskjellige podcasthørespill med en grundig introduksjon, og intervjuer med skaperne bak seriene. Som navnet sier er serien en hyllest og utforsking av den renessansen vi ser i hørespillsjangeren i dag, kanskje særlig i USA.

https://www.radiodramarevival.com/

Wil Williams

Det er flere bloggere der ute som spesialiserer seg i å anmelde hørespill. Wil Williams er en av de viktigste stemmene blant kritikerne, og hennes blogg er verdt å følge: https://wilwilliams.reviews/

Twitter

Mye av fandomen skjer på Twitter. Om du vil holde deg oppdatert på hørespill og motta jevnlige anbefalinger fra lytterne der ute, følg disse to hashtaggene: #AudioDramaSunday og #AudioFictionSunday . Hver søndag anbefaler fans serier til hverandre ved å bruke disse to hashtaggene.

Sist, men ikke minst...

The Amelia Project

Etter alt dette andre, om dere fremdeles har overskudd til å lytte enda litt til, sjekk gjerne ut serien jeg er med på å skrive, regissere og produsere. The Amelia Project er en hemmelig organisasjon som hjelper folk å forsvinne og dukke opp med ny identitet. I hver episode får vi høre et intervju med en potensiell klient: Politikere, kultledere, kjendiser og til og med en AI dukker opp på Amelia’s kontorer. The Amelia Project er en internasjonalt samarbeidsproduksjon mellom Norge, Frankrike og Østerrike, men er også en veldig britisk komedie. Lag deg en stor kopp kakao og sett deg godt til rette!

https://ameliapodcast.com/

https://podcasts.apple.com/gb/podcast/the-amelia-project-an-audio-drama/id1314667752